CopywriterNS blogg

Läs om kärleksfull copy, insikter, reklam, AI-texter,  varumärken, content writing och konsten att skriva en call to action som konverterar utan kullerbyttor.

2015 > 10

15 tips på vassa copytexter

Bra copy ökar din försäljning. Bra copy får dina kunder att älska ditt företag. Bra copy är själen i kommunikationen. Nog snackat. Här är några saker som är smarta att tänka på när du skriver. Ha det gott!

1. Gestalta. Beskriv inte hur glad en person är – visa det genom personens handlingar. 

2. Gå rakt på sak. Undvik slingrande inledningar. Var direkt.

3. Skriv korta texter – komprimera, klipp bort, skriv om och fånga kärnan i
din text. 

4. Stryk, stryk, stryk, stryk, stryk, stryk och stryk igen.

5. Läs högt för dig själv. Flyter det? Är texten glasklar? Finns det en röd tråd? 

6. Använd enkla och korta ord.

7. Använd aktiv form
. Jämför ”han öppnar dörren” med 
”dörren öppnades av honom”. Känner du skillnaden?

8. Kill your darlings. Du skriver för dina läsare. Inte för dig själv och dina kompisar. 

9. Skriv en ingress som gör att läsaren går vidare och läser resten av texten. Försök svara på frågorna "när, var, hur och varför" i ingressen. Eller gör ett spännande påstående.

10. Var personlig. Ord som ”jag, du, ni, vi, de” gör din text mer levande.

11. Låt det viktigaste komma först i texten.

12. Dela in din text i stycken ”En tanke – ett stycke” är en bra riktlinje.

13. Använd mellanrubriker – de ger läsaren en bild av vad texten handlar om.

14. Undvik förkortningar.

15. Boka ett möte med oss, så får du fler tips på vassare texter.

Läs hela inlägget »
Etiketter: copytips
Historien om korvgubben. Text:  Benny Karlsson Lilja Historien om korvgubben. Text: Benny Karlsson Lilja

Har du hört historien om korvgubben? Jag har berättat den många gånger på mina utbildningar. Läs och begrunda. 

Det var en gång en man som sålde korv. Varmkorv. Precis intill vägen hade han ett litet, men trevligt korvstånd. Där sålde han korvar i alla modeller och smaker: grillade, kokta, bamsingar, kabanosser, bratwurstar och en och annan stockholmare. Mannen älskade sitt jobb. Och kunderna älskade honom.

För att få extra fart på korvaffärerna spikade han upp några reklamskyltar och satte in en säljande annons i ortstidningen. Köerna växte sig allt längre. Korvgubbens korv var godast i stan. (Det intygades dessutom i annonsen.) I takt med att försäljningen ökade beställde gubben fler korvar från korvfabriken och mer korvbröd från bagaren. (Gubben och bagaren var för övrigt kompisar, men det är en annan historia.) Han byggde även ut korvståndet, så att kunderna kunde käka sina korvar utan att frysa.

En dag kom korvgubbens son hem. Sonen läste ekonomi på universitetet och hade koll. Gubben sken av lycka när han berättade om sina affärer. Men sonen tittade bara på sin pappa och utbrast häpet: ”Har du inte hört att vi är på väg in i en kraftig lågkonjunktur? Nu gäller det att vara försiktig. Snart blir det k-r-i-s!”
Min son studerar på universitet, tänkte korvgubben. Han vet vad han pratar om. Så dagen efter drog han ner på beställningarna till korvfabriken och bagaren. Han tog även ner skyltarna och avbeställde nästa annons. Och sonen hade haft rätt. Köerna försvann snabbt. Nu var det lågkonjunktur. Jätte-låg-konjunktur. Vilken tur att grabben varnade mig, tänkte korvgubben. Annars kunde det gått riktigt illa. 
 

Läs hela inlägget »

Jag tänkte skriva några rader och skryta om allt som hänt här på byrån. Men det går inte. Det har inte hänt något. Pinsamt, men sant. Jo, en sak har hänt. Vi har fördjupat vårt samarbete med en duktig fullservicebyrå. Så nu kan vi hjälpa dig med mycket mer än bara copy. Men. I övrigt har det inte hänt någonting. Nada. Här rullar allt på som tidigare. Vi skriver copy åt våra kunder. Hjälper dem att sälja. Hjälper dem att bli riktigt framgångsrika. Precis som vi gjort sedan starten. Jo, en sak till har hänt. Vi har precis vässat vår egen sajt och börjat erbjuda utbildningar i säljande reklam. Och i går beställde vi nytt finkaffe till kontoret. Men annars har ingenting, absolut ingenting, hänt. Vi lovar. 

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: copywritern bloggar

Arkiv

Länkar

Etiketter

Senaste inläggen